Advertise Here

Nuurcafe ALT/TEXT GAMBAR ALT/TEXT GAMBAR ALT/TEXT GAMBAR

Wednesday, 11 May 2011

[HOT]Nokia battery monitor

Salam.. Sebelum ini syimi pernah menginstal applikasi ini,akan tetapi tidak work@useless ...

Tiba2 je boleh work... Mungkin sbab syimi dah hack phone syimi ngan >---certupdater---< ataupun applikasi hackit! .. Tapi nokia 5530 x work coz member syimi try x leh@gak bisa... Pe2hal cekidot dulu
Cara install
1.ekstrak n install
2.jangan dibuka dulu
3.pergi ke homescreen,klik options dan tambah widget.. Maybe just work kat phone yang ade bnyak widget kt layar utama je.. Tngok gambar...

K la Download kt bawah
jangan lupe like dulu or comment... Huhu.. Blog syimi sunyi dari pngunjung n comment... Rase cam nak pencen je.. Mujur semangat waja.. Hahahaha
Deddy SM

DOWNLOAD

UPDATED! Grasp v1.31 bonus Opchanger for S60v5 for hackable ph0ne

Salam all...
Sambil2 syimi tggu kwan ni,syimi nk share 2 aplikasi yg syimi suke... First thing Opchanger >aplikasi ini dapat menyembunyikan operator logo di hp kmu.. Bahkan ianya juga boleh menganti op dngan gmbr.. Kalau nk isi tulisan,korag edit gmbr or pic yg you all suke pastu korag tmbah tlisan n then crop..

Second thing... Adalah aplikasi pengestrak file yg berektensi Rar,Zip,Nth.. Walaupun aplikasi ini dalam java,tetapi saya amat berpuas hati dngan krjanya.. Seperti yg kita ktahui X-plore v5.12 (versi terbaru) shaja tidak dapat mengestrak dngan sempurna(Rar).. Kalau boleh p0n mesti file corrupt kecuali file2 yg kecil.
Maaf jika keterangan syimi berblit2.. Klau salah tl0ng dbtulkan, Maklumlah syimi kan blogger Newbie,jdi klau ada krtik dn saran.. Amat syimi hrgai... untuk tutorial hack terbaru Symbian cam n97 mini syimi dan yang sebangsa dengan nya sila ke SINI sebab syimi hack fon syimi atas ajaran beliau..
Jngan lupe like kt bwah.. N download kt bwah
Deddy SMgraspv1.31+Opchangers60^3v5

Tuesday, 10 May 2011

UPDATED!! HandyTaskMan Touch

Salam.. Apps yg sya rekomendasikan kepada antum2 yang tengah cari2 task man...
Featured:
1.Menampilkan memory ram,memory fon dan e
2.Cuma menekan tombol menu hp anda untuk bbrapa saat dan ianya akan mncul
3.Dan lain-lain lagi.. Antum kaji la sendiri.. Syimi x abis kaji coz baru dpat pgi tdi.. Huhu :p
Cara2 install
1.Install handytaskmantouch.sis
2.pilih warna ikon yg kmu suka,kalau syimi pilih warna "black"
3.jangan lupe kalau dimintai supaya buy atau register,ada serial nombor di situ.. So korang leh pakai smpai muak.. Hehhehe
Ok kalau berminat download kat bwah.. Jangan lupe klik like.. Sharing is caring

DOWNLOAD

UPDATED!! Phone shake v2.7 Unsigned

Salam.. Skarag syimi nak share app yg membolehkan n97,n97 mini dan etc memainkan dan menukar lagu hanya dengan goncang@shake .. Aplikasi ini juga support c7

Tapi syimi l0m cbe.. So korag try la dlu.. Jngan lupe like kt bawah
Deddy SMDOWNLOAD!!

Sunday, 17 April 2011

Saturday, 16 April 2011

akses blog via hp(mobile view)


Assalamualikum....
Sekarang anda semua boleh akses blog ini via fon dngan cpat tnpa lama2 loading page... Diharap pengunjunng blog ni makin bertambah... So kalau u all nak wt cmni jgak you all log in blogger>kat bwah sekali ade Tools n resources klik yang ade tulisan"mobile in draf">pastu save setting kat bwah.... Cara ini akan mengenalpasti visitor yng browse blog kita via hp dan otomatis menjdikan blog kite mobile view....
Jngan lupe like kt bwah... N_N

Friday, 15 April 2011

Bypass wifi WEP Update

Assalamualaikum....
Disebabkan ade seorag kwan syimi yg minta dcrikan cara untuk bypass atau hack WEP wi-fi. Setelah search2 pak cik google ,syimi jumpe pdf file atau e-book yg meneragkan tentang hal ini.. So you all bleh download kt SINI..
Jangan lupe comment dan like kt bwah ek.. Bru semangat sikit syimi nk update.. Kalau ramai yg like maybe next post syimi nk posting tentang cara pishing.. (2 pn klau ade mase).,.
Saya selaku Admin blog tidak akan bertanggungjawab penyalahgunaan dari pihak lain dngan apa2 cara sekalipun dngan menggunakan materi dari blog atau link yg dsrtakan brsama post di blog ini ;) Anda tidak direkomendasikan untuk menc0ba trik ini ke atas orag lain ,ini hanyalah untuk pembelajaran dan pengetahuan semata-mata..

maafkan kalau ade yang x kene.. syimi update pkai fon je ni.. huhu

Sumber:Pak Cik Google

Friday, 8 April 2011

Si Sakit Mengharapkan Kematian


Assalamualaikum

Apabila si sakit diperbolehkan mengeluhkan penderitaannya sebagaimana saya sebutkan, maka tidaklah baik baginya mengharapkan kematian atau meminta kematian karena penderitaan yang dialaminya, mengingat hadits yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim dari Anas bahwa Nabi saw. bersabda:

“Jangan sekali-kali seseorang diantara kamu mengharapkan kematian karena penderitaan yang dialaminya. Jika ia harus berbuat begitu, maka hendaklah ia mengucapkan, ‘Ya Allah, hidupkanlah aku jika hidup itu lebih baik bagiku; dan matikanlah aku jika kematian itu lebih baik bagiku.”83

Hadits Abu Hurairah r.a. yang diriwayatkan oleh Bukhari dan lainnya menjelaskan hikmah larangan ini, maka Nabi saw. bersabda:

“Dan jangan sekali-kali salah seorang diantara kamu mengharapkan kematian, karena kalau ia orang baik maka boleh jadi akan menambah kebaikannya; dan jika ia orang yang jelek maka boleh jadi ia akan bertobat dengan tulus.”84

Makna kata yasta’tibu ialah kembali dari segala sesuatu yang menjadikannya tercela, caranya ialah dengan melakukan tobat nashuha (tobat yang tulus).

Imam Muslim meriwayatkan dalam Shahih-nya dari Abu Hurairah bahwa Nabi saw. bersabda:

“Jangan sekali-kali salah seorang diantara kamu mengharapkan kematian dan jangan pula berdoa memohon kematian sebelum datang waktunya. Sesungguhnya kematian itu apabila datang kepada salah seorang diantara kamu maka putuslah amalnya, dan sesungguhnya tidak bertambah umur orang mukmin itu melainkan hanya menambah kebaikan baginya.”85

Para ulama mengatakan, “Sebenarnya dimakruhkannya mengharapkan kematian itu hanyalah apabila berkenaan dengan kemudaratan atau kesempitan hidup duniawi, tetapi tidak dimakruhkan apabila motivasinya karena takut fitnah terhadap agamanya, karena kerusakan zaman, sebagaimana dipahami dari hadits Anas di atas. Banyak diriwayatkan dari kalangan salaf yang mengharapkan kematian ketika mereka takut fitnah terhadap agamanya.”86

Hal ini diperkuat oleh hadits Mu’adz bin Jabal mengenai doa Nabi saw.:

“Ya Allah, aku mohon kepada-Mu (agar Engkau menolongku untuk) melakukan kebaikan, meninggalkan kemunkaran, dan mencintai orang-orang miskin. Dan apabila Engkau menghendaki suatu fitnah kepada suatu kaum, maka wafatkanlah aku untuk menghadapMu tanpa terkena fitnah.”87

Selain itu, juga disebutkan dalam beberapa hadits yang membicarakan tanda-tanda hari kiamat bahwa kelak akan ada seseorang yang melewati kubur saudaranya, lalu ia mengatakan, “Alangkah baiknya kalau aku yang menempati tempatnya (kuburnya).”

Tidak disukainya (dimakruhkannya) mengharapkan kematian ini dengan ketentuan apabila hal itu dilakukan sebelum datangnya pendahuluan kematian; namun jika setelah pendahuluan kematian itu datang, maka tidak terlarang dia mengharapkannya karena merasa rela bertemu Allah, dan tidak terlarang pula bagi orang yang meminta kematian karena kerinduannya untuk bertemu dengan Allah Azza wa Jalla.

Karena itu, dalam bab ini pula Imam Bukhari mencatat hadits Aisyah yang mengatakan, “Saya mendengar Nabi saw., sambil bersandar pada saya, berdoa:

“Ya Allah, ampunilah aku dan kasih sayangilah aku, dan pertemukanlah aku dengan teman yang luhur.”88

Hal ini sebagai isyarat bahwa larangan tersebut khusus untuk keadaan sebelum datangnya pendahuluan kematian.89


Sumber:@oislabeb

Wednesday, 6 April 2011

SPB Mobile Shell v3.7.2 update ubah penampilan Hp sesukamu Hot

   Assalamualaikum


  Setelah dah 2-3 hari ana x update blog ni... Rase cam keram je tangan ni.. hehe
 ok tanpa basa -basi,eh cam nasi plak boleh basi... hehe ,ok straight to the point ,syimi ade aplikasi yang boleh di ubah2 widjet n persis cam iphone.. huhu kalau x caye tengok gambar kat bwah ni. N97 mini yang 100% berubah .. :p
mesti tertarik kan... ok lansung download kat sini ..Aplikasi support maybe untuk screen touch je kot .Symbian s60 5th

dan ni serial key nye 100% tested n work... >8C59PPVX2BM4

Tuesday, 29 March 2011

Senjata Militer Modern yang Aneh - Sejak zaman nenek moyang awal kita, manusia telah secara bertahap meningkatkan cara-cara untuk menyakiti dan membunuh satu sama lain. Di era teknologi, kemampuan untuk menimbulkan kerusakan pada orang lain telah mencapai ketinggian baru dan militer di seluruh dunia telah dikembangkan atau sedang dalam proses mengembangkan beragam aneh dan sering menakutkan senjata baru untuk abad ke-21. 01. The Special Weapons Observation Reconnaissance Detection System The Special Weapons Observation Reconnaissance Detection System atau pedang adalah robot Talon pertama kali digunakan dalam deteksi dan penghapusan bahan peledak yang telah diubah dengan senjata terpasang. Pedang adalah radio yang dikendalikan dan dapat dilengkapi dengan senapan mesin, senapan, peluncur granat anti-tank dan peluncur roket. Dengan robot bersenjata telah digunakan di Irak, sebagian memperkirakan ini adalah awal era baru peperangan dan itu hanya soal waktu sebelum unit robot bersenjata membentuk sebagian besar tentara modern, dan bahkan mungkin mulai berpikir untuk diri mereka sendiri. 02. Electromagnetic Personnel Interdiction Control Personil yang elektromagnetik larangan Control atau EPIC pendek sedang dikembangkan oleh US Navy sebagai senjata yang tidak mematikan. Ini menghilangkan intens emisi frekuensi radio yang dapat menembus dinding dan mengganggu fungsi sasaran telinga bagian dalam, yang efek keseimbangan dan koordinasi mereka dan memberi mereka kasus buruk mabuk. Senjata dirancang untuk menaklukkan musuh tanpa terlalu banyak kerusakan kepada mereka, meski bisa agak berantakan. 03. The Silent Guardian Senjata lain didesain oleh militer AS untuk mengalahkan musuh tanpa melukai mereka adalah The Silent Guardian. Senjata adalah gelombang milimeter 95GHz "sistem penolakan aktif" dan memiliki jangkauan 500 meter. Hal ini dapat digunakan untuk setiap sasaran atau massa dan memanaskan kulit target hingga ke suhu 50 derajat Celcius yang sebanding dengan ledakan dari oven yang sangat panas; repels panas atau kerumunan orang, memaksa mereka mundur ke belakang. Ketika target bergerak keluar dari jangkauan balok, pembakaran sensasi berhenti dan tidak ada kerusakan yang disebabkan. 04. The Air Born Laser The Air Born Laser atau sistem senjata ABL saat ini sedang dalam pengembangan dan akan menggunakan energi tinggi, iodine oksigen kimia laser (COIL) dipasang di sebuah diubah 747-400F (kargo) pesawat terutama untuk menembak jatuh rudal balistik. Idenya adalah bahwa jet ramah akan patroli wilayah di ketinggian sekitar 40.000 kaki dan pramuka untuk rudal seperti yang diluncurkan. ABL sistem yang kemudian akan menyampaikan informasi ke komputer yang akan menghitung saja dan arah sebelum lain kelas laser dengan kekuatan senjata akan menghancurkan rudal di atas wilayah peluncuran. 05. High Frequency Active Auroral Research Program [HAARP] Frekuensi Tinggi Aktif Auroral Penelitian Program atau HAARP adalah proyek yang mempengaruhi sistem cuaca, yang menurut beberapa ilmuwan, sedang dikembangkan di bagian paling tidak, untuk digunakan sebagai senjata. HAARP akan dapat meningkatkan dan memperpanjang badai dan mengalihkan Sungai uap di atmosfer bumi menyebabkan banjir atau kekeringan pada target tertentu. Beberapa bahkan menyatakan senjata itu dapat menyebabkan gempa bumi dan
letusan gunung berapi dan beberapa percaya ini sudah terjadi. Saat menjelaskan gempa bumi yang melanda Tangshan di Cina pada 28 Juli 1976, dan membunuh lebih dari 650.000 orang, New York Times melaporkan bahwa saksi menyatakan bahwa tepat sebelum getaran pertama langit menyala seterang hari di sebuah lampu merah putih. Tanaman di kawasan itu dibakar sampai garing, hangus di satu sisi seolah-olah oleh bola api. Hal ini telah membuat sebagian apa yang disebut teori konspirasi untuk berspekulasi bahwa 'cuaca senjata' sudah digunakan, dan telah selama beberapa waktu.
sumber:scd-blogs.blogspot.com/

Xplore v1.52 for unhacked crack

Salam.. Tanpa basa basi download je kt sini www.4shared.com/file/5DozKugb/Xplore_v152_for_unhacked_crck3.html

7 Tips membuat berfikir lebih cepat

Otak manusia pada dasarnya merupakan
komputer biologi.Ia memerlukan makanan,
oksigen, dan ia juga perlu latihan.
Korang dapat
melakukan beberapa hal untuk meningkatkan
kekuatan otak dengan melatihnya,atau
peredaran darah, dan meningkatkan daya ingatan kita.
2. Seks secara terancang Melakukan seks dapat melepaskan kimia yang
dapat meningkatkan kekuatan otak menurut
buku Teach yourself Training your brain yang
ditulis oleh pengajar senior dan seorang ahli
biologi. Seks adalah bentuk sempurna dari
latihan, yang juga meningkatkan peredaran darah ke otak. Ia dapat mengurangkan stress
dan ketegangan yang menurunkan efisiensi
kinerja otak. 3. Buat teka teki Teka-teki silang, Sudoku atau yang lainnya
dapat membuat otak korang tetap pada
kondisi terbaik. Sama seperti otot, jika korang
tidak berlatih secara reguler, ia akan
kehilangan kemampuannya untuk bekerja
secara maksima. 4. Berjalan kaki Tidak ada yang dapat mengalahkan udara
segar yang dapat menyegarkan pikiran.
Berjalan di bandar, dekat sungai atau di taman
akan membantu korang menyingkirkan awan
kelabu dan membantu pikiran korang lebih
'jernih.' 5. Ketawa/Senyum Ketawa bukan saja merupakan ubat terbaik, ia
juga dapat meningkatkan fungsi otak dan
menstimulasi kedua sisi otak.Pastikan korang
ketawa setiap hari yer.Lagipun senyum itu
sedekah ;) 6. berfikiran Kreatif Melukis atau pelajari alat musik yang baru
dapat menyebabkan korang berfikir lebih cepat
dan Kreatif.jadi,kalau korang minat
muzik,selalu2 kanlah pergi Jamming 7. Berhubungan dengan sifat Keanak-Anakan Einstein pernah berkata bahawa imaginasi lebih
penting daripada pengetahuan dan ia
menggunakannya pada beberapa eksperimen
yang akhirnya menemui perhitungan paling
terkenal sepanjang masa (E=MC2). Cuba kita lihat anak-anak, mereka penuh
dengan imaginasi, dan mereka belajar lebih
banyak pada tahun-tahun awal kehidupan
mereka lebih daripada apa yang kita pelajari
selama satu dekad. Bebaskan pikiran korang
dari penjara pikiran 'seorang dewasa', koraang akan menemui cara berpikir yang belum pernah
ada sebelumnya. P/s : kalau ada tip lain untuk dikongsi,tinggalkan
komen yer ;)
kalau suke klik button like kt bawah
Sumber:JiwangGroup

Monday, 28 March 2011

Jimat Khadafi Berupa Perawan?

Tripoli – Aksi militer gabungan yang
membombardir Libya bak maut yang membayang
di mata Muammar Khadafi. Namun ia selalu
selamat. Benarkah puluhan perawan jadi sumber
kesaktiannya? Di tengah gegap gempitanya bombardir Barat,
sudah dipastikan Khadafi aktif mencari
perlindungan di negaranya. Namun, tampaknya
pemimpin Libya ini tak perlu khawatir, karena ia
memiliki tim pengawal pribadi khusus yang dilatih
selama beberapa dekade. Sudah merupakan rahasia umum, pengawal
Khadafi itu berjenis kelamin perempuan. Namun,
selain gagah dan macho, tak banyak yang tahu
kalau para pengawalnya itu ternyata masih
perawan! Ya, sebanyak 40 perawan bergincu
dengan senjata terkokang ini selalu siap berada di sekeliling Khadafi. Dayang-dayang penjaga ini mengenakan
kacamata keluaran desainer ternama, memakai
bot militer berhak tinggi dan tak lupa
mengenakan seragam kamuflase. Tapi jangan
mudah tertipu. Meski tampil cantik dan seksi,
semua perempuan ini adalah pembunuh terlatih. Benak kita langsung tertuju pada Women ’s Military Academy yang didirikan Khadafi di Tripoli
pada 1979 silam. Akademi ini dibentuknya sebagai
simbol emansipasi wanita. “Saya berjanji kepada ibu untuk memperbaiki kondisi perempuan di Libya, ” ujar Khadafi saat mendirikan akademi tersebut. Ibunya adalah
seorang perempuan biasa yang buta huruf dari
suku Badui Arab. Adapun ia lahir di tengah
penjajahan Italia atas negaranya. Beberapa pengunjung asing yang sempat diberi
akses mengintip akademi itu memberi
kesaksiannya. Di blok akademi bergaya Sparta,
ada sekitar 100 perempuan yang dilatih teknik
membunuh ala pasukan elit, siang dan malam,
selama tiga tahun. Mereka dibangunkan setiap pukul 04.30 subuh, kemudian melakukan
pemanasan dengan jogging selama satu
setengah jam. Setelah itu, mereka masuk ke kelas-kelas.
Beberapa dilatih menerbangkan jet tempur MIG.
Lainnya belajar seni bela diri, bahkan
menembakkan granat berpeluncur roket.
“Pelatihan itu melibatkan semua kemampuan tentara. Mulai dari persenjataan, bertempur
dengan tangan kosong, hingga telekomunikasi, ” ujar Jane Kokan, jurnalis Kanada yang pernah
mendokumentasi aktivitas ini pada 1995. Sementara Doug Sanders, jurnalis Kanada lain
yang pernah mendapat izin serupa pada 2004,
menuliskan pengalamannya di blog. Ia meyakini,
bodyguard elit perempuan yang juga dikenal
sebagai ‘Protectors of the VIP ’ ini merupakan simbol. “Ini gambaran pikirannya yang idiosyncratic dan enigma revolusi di sebuah negara Muslim, dimana
perempuan dalam kehidupan sehari-hari masih
jauh mendapatkan persamaan hak dan
kewajiban, ” tulisnya. Siswi-siswi terbaik dari akademi itu dijuluki
‘biarawati revolusionis ’. Mereka tak pernah menikah dan mendedikasikan hidupnya
sepenuhnya pada ide Revolusi 1969 yang
dilakukan Khadafi. Mereka dilarangan
berhubungan seks dan bersumpah untuk
melindungi Khadafi, bila perlu hingga ajal
menjemput. Hal ini sudah terbukti, pada 1998 lalu. Seorang
seorang bodyguard bernama Aisha melemparkan
dirinya ke arah Khadafi ketika militan Islam
menyerbu iring-iringan Khadafi. Serentetan
peluru menewaskan Aisha dan dua rekan lainnya.
Namun Khadafi selamat, tanpa tergores sedikit pun. Jadi, jangan ragukan kemampuan para
perempuan ini dalam menyediakan perlindungan. Agen intelijen Barat berulangkali berusaha
menggoyahkan kesetian inner circle Khadafi.
Meski ada beberapa yang mengkhianati
pemimpin Libya selama 41 tahun itu, tak ada
satupun pengawal perempuannya yang tercatat
demikian. Sekalipun ada, rezim Khadafi pasti melakukan apapun demi menjaga citra pengawal
elitnya. “Tanpa sang pemimpin, perempuan Libya tak berarti apa-apa. Ia memberi kami hidup dan saya
siap mati untuknya. Ia seorang ayah, kakak dan
sahabat yang bisa anda percaya. Anda takkan
percaya, betapa rendah hatinya Khadafi, ” ujar gadis berusia 27 tahun yang sedang dilatih di
akademi tersebut, Fatia. Banyak yang menduga Khadafi saat ini
bersembunyi di luar Tripoli. Namun ia muncul di
balkon Bab Al Aziziya, kompleks tempat
tinggalnya yang terkena rudal beberapa hari lalu.
Jet-jet pribadinya juga diyakini telah hancur,
memperkecil kemungkinan ia kabur ke luar negeri. Tak ada pilihan lain bagi Khadafi, selain
menyerahkan nyawanya kepada para perawan-
perawan itu. Namun, sampai kapan?
sumber:yahoo

Isi Sama, Teknik Berbeza



      Nabi s.a.w menggunakan pelbagai teknik, cara dan pendekatan dalam memberikan ilmu kepada para      sahabat. Isi, konten dan mesej adalah konsisten namun bentuknya dipelbagaikan menurut keperluan suasana dan keadaan.


Walaupun pengajian itu disampikan oleh seorang Nabi dan Rasul yang paling mulia disisi Alalh, selaku manusia biasa para sahabat masih boleh ditimpa rasa letih, jemu dan bosan jika pengajian dan pengajaran yang diberi oleh baginda Nabi berteusan atau tidak dipelbagaikan.

Kerana itu, terdapat sebuah hadis dari Syafiq Abi Wail berkata :

“ Kami duduk di pintu Abdullah bin Mas’ud, menunggunya, kemudian lalu Yazid bin Mu’awiyah an-Nakhai’e lalu dan berkata, “beritahulah dia bahawa kita sedang menunggunya”. Maka masuk seorang dari mereka, tetapi keluarnya tidak bersama Ibn Mas’ud, dan dia mengatakan bahawa Ibn Mas’ud berkata :

فما يمنعني أن أخرج إليكم إلا كراهية أن أملكم إن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يتخولنا بالموعظة في الأيام مخافة السامة علينا

Ertinya : “Aku telah memberitahu keadaan kita dan dia tidak berkata “Tiadalah yang menghalangku dari keluar kepada kamu ( untuk mengajar ) kecuali bimbangkan kamu akan dilanda jemu, sesungguhnya Rasulullah telah menentukan kepada kami (dahulu) waktu-waktu untuk memberi pengajian, peringatan pada hari tertentu bagi mengelak kami dilanda kejemuan” ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim [1])

Disebabkan oleh sifat kemanusian itu, Nabi menentukan hari-hari tertentu sahaja untuk pengajian. Cuma persoalannya kini, bolehkah di zaman ini kita ingin menganjurkan kelas yang berterusan , bertururt-turut? Bagaimana jika pelajarnya mampu? Adakah ia sunnah atau bercanggah?

Terbayangkah kita kisah-kisah imam besar dahulu, seperti Imam An-Nawawi , Ibn Jawzi dan ramai lagi tentunya, kelas pengajian mereka berderet-deret sehingga 8-12 kelas dari selepas subuh sehingga tengah malam.

Ibn Jawzi sehingga memberitahu beliau tidak mempunyai zaman kanak-kanak seperti mereka yang sebaya dengannya, Di ketika kanak-kanak lain bermain, beliau hanya sibuk ke hulu ke hilir menelaah kitab bersama guru-gurunya.

Sememangnya kisah mereka bukan sandaran hukum, namun saya memetik hadis di atas agar kita mampu memahami kaedah dan cara memahami sunnah atau sesuatu hadis Nabi, khususnya dalam bab yang berisfat mu’amalat (hubungan manusia dengan manusia).

Hukum mu’amalat disepakati oleh ulama berdasarkan pelbagai dalil, diikat dengan sebab dan objektif. Sebab dan objektif ini adakalanya ia dinamakan ‘illah. Yang mana dalam displin pengajian Usul Fiqh ada menyebut

الحكم يدور مع علته وجوداً وعدماً

Ertinya : Hukum itu bersama illah wujud dan tiadanya.[2]

Maksudnya, katalah ada satu minuman yang diharamkan kerana ia memabukkan, ia dihukum oleh Islam sebagai arak. Katalah melalui satu proses kimia, sifat memabukkan dan mudarat itu dapat dibuang dari minuman tersebut, sehingga ia menjadi satu minuman yang sihat dan tiada mabuk serta lazat. Hukum HARAM akan sentiasa bersama 'illahnya iaitu memabukkan, apabila tiada mabuk dapat ditiadakan, tiadalah juga hukum haram. Minuman itu kini menjadi HARUS.

Itulah cara memahami dan istinbad sesuatu hukum dalam Fiqh Muamalah, demikian juga dalam contoh kita di atas, dari sunnah Nabi untuk menentukan waktu khusus untuk pengajian dan berehat di waktu tertentu, tujuannya jelas dalam hadis Ibn Mas’ud, untuk mengelak jemu dan bosan.

Justeru, jika sekiranya, ada sekumpulan anak muda hari ini, sangat dahagakan ilmu dan tidak jemu dengan pengajian walau berterusan selama 10 jam sehari. Itu tidaklah bercanggah dengan sunnah malah tidak pula dihukum haram. Inti sunnah nabi dalam bab itu jelas, iaitu mengelak kejemuan dalam pengajian. Namun sesiapa yang tidak jemu, Islam membenarkan ia untuk menyusun menurut cara mereka.

NABI DAN PERUMPAMAAN

Sebagaimana diberitahu, Nabi s.a.w mempelbagaikan bentuk dan teknik pengajaran sesuai dengan alat yang wujud di zamannya.

Begitu banyak riwayat menunjukkan Nabi s.a.w kerap membuat perumpamaan, adakalanya baginda mengajar sambil menyoal terlebih dahulu seperti nabi bertanya kepada sahabat : “Apakah pendapatmu jika sekiranya di hadapan rumah seseroang itu terdapat satu sungai yang mana dia mandi sehari lima kali, adakah akan masih wujud kekotoran padanya? , ...kata Nabi selepas ituitu “Itulah perumpamaan solat lima waktu, Allah memadam melaluinya dosa-dosa” ( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim ) [3]

Adakah ini bermakna mana-mana pengajar yang tidak mengajar sambil memberi perumpanaan dan berinteraksi soal jawab sepertimana yang dilakukan oleh Nabi s.a.w maka ia telah melakukan dosa dan bercanggah dengan sunnah? Sudah tentu TIDAK !

Itu hanya teknik dakwah, itu ilmu dakwah yang bersifat anjal dan flexible. Jika diperlukan ia boleh dibuat dan jika tidak, boleh ditinggalkan. Sesuai dengan keperluan setempat.

Seperkara lagi, adakah jika kita ingin menghias kuliah dan ceramah dengan perumpanan dan kiasan, ia mesti TERHAD KEPADA PERUMPAMAAN yang diberi oleh Allah dan Rasul dalam Al-Quran dan Hadis SAHAJA?



Bolehkah MENCIPTA perumpamaan baru tetapi punyai objektif yang sama dengan kehendak Allah dan RasulNya iaitu mengajak kepada kebaikan, melarang dari kemungkaran?

TIDAK bagi soalan awal di atas, BOLEH bagi soalan berikutnya.

Kerana itu jika Nabi ada menyebut wanita yang berpakaian nipis, jarang, sendat itu sama seperti bertelanjang. Sebagaimana yang datang dari hadis ini

"Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi seperti bertelanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)

Adakah kita mesti dan hanya terhad kepada fakta ‘TELANJANG’ semata-mata apabila ingin menyedarkan kumpulan wanita yang masih terlalai ini?

Adakah itu sahaja kiasan dan perumpaan yang boleh digunapakai dalam Islam sebagai cara menaikkan rasa segan dan malu serta menyedarkan wanita? .

Jawapnya sudah tentulah TIDAK.

Sekali lagi, ini bab muamalat yang boleh dipelbagaikan prosesnya, selagi isinya sama untuk membangkitkan rasa malu dan ‘menangkap’ iman serta minda masyarakat agar menjauhi pakaian seperti itu. Sebab itu dan banyak lagi sandaran lain, tidak salah sama sekali bagi saya sebelum ini mengutarakan satu perumpamaan agak ‘keras’ di facebook zaharuddin.net yang berbunyi:

“ Wanita yang pakaiannya menonjolkan bentuk payu dara dan punggungnya ( kerana baju sendat) itu SAMALAH seperti seorang lelaki berjalan di khalayak dengan kemaluannya sedang 'keras' terlihat jelas seluarnya. Elokkah begitu? Pastinya tiada lelaki berbuat demikian. Penonjolan itu seolah sedang berkata kepada mereka yang melihat, "cantik dan besar tak payu dara, punggungku?" kepada khalayak awam.”



Justeru, sunnah Nabi dalam hadis yang menyamakan penutup aurat yang tidak sempurna dengan telanjang adalah untuk menarik perhatian ummat kepada rasa malu dan seterusnya menjauhi.

Namun apabila kita berada dalam masyarakat yang semakin terhakis MALUNYA dan HAMPIR KONTANG. Tiada terkesan lagi dengan perkataan dan perumpamaan “seperti telanjang”, tatkala itu perumpamaan baru yang diberikan di atas kelihatan berjaya mencipta ‘kejutan’ pemikiran dan renjatan ‘iman’.

Diharapkan berjaya sampai kepada objektif sebahagian besar wanita yang emmbacanya. Ia jelas dari respond-respond di facebook saya. Jika tidak berjaya sekalipun, ia adalah satu usaha dengan niat yang betul, caranya pula flexible di sisi Islam, kerana ia adalah dalam kategori Fiqh Al-Muamalat.

LAGI CONTOH DAN TEKNIK NABI

Antara contoh lain bagaimana Nabi mempelbagaikan teknik penyampaian dapat dilihat dari satu hadis, ketika itu baginda menggunakan teknik membuat isyarat fizikal eperti lukisan bagi menarik minat para sahabat:

خطَّ رسول الله صلى الله عليه وسلم في الأرض أربعة خطوط قال :تدرون ما هذا ؟ قالوا : الله ورسوله أعلم،فقال رسول الله (صلى الله عليه وسلم) أفضل نساء أهل الجنة خديجة بنت خويلد ،وفاطمة بنت محمد ، وآسية بنت مزاحم ،ومريم ابنة عمران

Ertinya : Rasulullah s.a.w membuat empat garisan di tanah lalu berkata : “Adakah kamu tahu apa ini?” Sahabat menjawab : Allah dan RasulNya lebih mengetahui, maka Nabi membalas “ Sebaik-baik wanita penghuni syurga adalah Khadijah binti Khuwailid, Fatimah Binti Muhammad, Asiah Binti Muzahim dan Maryam Binti Imran” ( Riwayat Ahmad )[4]

Sheikh Abd Fatah Abu Ghuddah menegaskan, lakaran yang dibuat oleh Nabi tadi adalah sebagai satu penguat untuk menjelaskan kelebihan empat wanita terhebat syurga.

Walaupun cara yang diguna oleh Nabi adalah menggunakan empat garisan, adakah jika dilukis empat kotak di slide power point dan bukan di tanah adalah salah dan bercanggah dengan sunnah Nabi ? !

Sekali lagi, tidak sama sekali, INTI DAN ISI adalah SAMA, CARA dan BENTUK boleh BERUBAH menurut keperluan dan uruf sesebuah masyarakat. Ini adalah kerana teknik, pendekatan dan cara berdakwah adalah dalam lingkungan Fiqh Muamalat. Berubah dan boleh dikemaskini menurut kesesuaian zaman, namun inti utama dan mesej adalah sama.

Banyak lagi hadis dalam bab ini namun tidak perlulah diperbanyakkan kerana apa yang ingin dipertekankan adalah sabit, Baginda Nabi s.a.w sememangnya menggunakan pelbagai kaedah seperti lukisan, isyarat tangan, pergerakan tangan, soalan dan jawaban, tamsilan perumpamaan, kiasan, ajakan berfikir dan coretan serta banyak lagi.

Semuanya jelas mencapai target dan mesej yang tertentu yang mana penyampaiannya boleh menerima pendekatan pelbagai kerana ia bersifat mutaghayyirat.

Mesej dan objektif itulah yang terkandung di dalam ayat Allah :-

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا

Ertinya : Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridai Islam itu jadi agama bagimu ( Al-Maidah : 3)

Dan pertukaran cara dan pendekatan TIDAK SAMA SEKALI bercanggah dengan ayat tersebut.

KESIMPULAN

Perbincangan di atas walau secara ringkas diharapkan dapat membawa kefahaman pembaca kepada perkara berikut :-

1. Menunjukkan sunnah Nabi s.a.w adalah mempelbagaikan kaedah dan teknik dalam pengajaran mesej Islam kepada masyarakat bagi menarik perhatian, mengelak jemu dan bosan.
2. Perlunya mempelbagaikan teknik penyampaian. Tindakan mempelbagaikan kaedah dan teknik ini adalah juga sunnah.

3. Mesej Islam adalah sama, ia digelar thawabit, namun pendekatan, teknik mengajak, memaklum dan jalan pelaksanaan boleh berbeza dengan apa yang dilaksanakan oleh Nabi s.a.w, ia adalah mutaghayyirat.

4. Cara dan teknik dakwah HARUS dipelbagai selagi tiada nas qat’ie yang putus mengharamkan sesesuatu cara yang ingin diadaptasi. Jika ada yang mendakwa ingin perlu meminium arak bagi menarik perhatian peminum arak, itu adalah jelas pelaksanaan yang ditolak dan haram. Namun begitu, berdakwah dengan alatan moden yang tiada diguna secara specifik di zaman Nabi seperti penulisan novel, cerpen, kartun, animasi, filem, e-book, kuiz, muzik pada kadar berpatutan dan sebagainya masih dalam lingkungan HARUS selagi pembuat tersebut berpegang kepada pendapat ulama yang mengharuskan.

5. Mempelbagaikan teknik dakwah dengan mengubah perumpamaan yang disebutkan oleh Nabi juga masih dalam lingkungan HARUS SELAGI INTI DAN MESEJNYA MEMBAWA TUJUAN YANG SAMA. Selagi tiada pengharaman atau tegahan dalam hal itu.

6. Perbezaan teknik dan pelaksanaan itu bukan sahaja dalam bab yang kecil dan teknikal seperti contoh di atas, malah juga melibatkan apa sahaja teknik baru pendekatan dakwah seperti menubuhkan NGO, pelaksanaan shura secara Annual General Meeting (AGM), parti politik dalam sistem demokrasi (dengan syarat ia sebagai wasilah dan tiada keredhaan terhadap kesalahan dalam sistem tersebut) khususnya di waktu sistem ini memonopoli dunia.

sumber:jiwang

Jeles La Dgn Jepun Nie... (",)


Salam...

Adeiii, knapa la teknologi diorang canggih sgt. Kalo setakat kemajuan dalam bidang elektronik tu mmg dh biasa kita dgr. Tapi cuba tgk gambar kat bawah nie, Great Kanto Highway di Naka, Jepun telah mengalami kerosakan teruk selepas gempa, jalan nie merekah sepanjang 150 meter. Hanya dalam masa 6 hari ja jalan yang retak kembali normal. Maaak aii, laju sungguh diorg buat keja.

Suka? Kongsilah dgn kawan2, he3...

Sumber: http://www.budakbotak.com

Saturday, 26 March 2011

[Sejarah] Sejarah & Penerangan Solat 5 Waktu


Nabi Muhammad SAW merupakan Nabi Terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.

Subuh:

Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

Zohor:



Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

Asar:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.

Maghrib:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.

Isyak:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun
      All credit goes to:e1xtrim

Friday, 25 March 2011

HalloOx hack phone dengan satu click


Salam all
Kali ni nak posting sal phone plak... syimi nak share satu aplikasi yang bleh hack phone,kwan2 jngan tkut untuk hack phone sbab hack phone ni x akan memberi dampak yg negatif untuk fon dan app..Ini cume menjadikan phone lebih leluasa menginstal apps yang unsigned tanpa menghadapi sertifikat error... 

Tapi hanya phone dengan firmware or software tertentu je yng boleh di hack dengan HallOx2 ni.. contohnye syimi gune Nokia N97 Mini software nye dah 20.0 bla bla gitu... xleh dihack,kalau versinye bawah bleh di hack.(Insya Allah).. (kalau nak tahu software phone dh versi brape klik *#0000#) So first step... kalau korang nak hack phone korang.. korang kene daftar IMEI phone korang di Opda   untuk request cer dan key phone korang.. and then korang kene tnggu paling lame 24 jam atu paling skjap 2 jam...kalau dah jadi atau dah siap,korang klik signed soft yang ade kat laman tu. korang download Freesigner.sixs,korang install dulu(kalau dah siap install ) and then korang sign HalloOx2 ngan free signer(jgan lupe ... kalau nak download HalloOX klik sini (tnggu 5 saat and then korang klik skip ad di sebelah kanan atas)...Korang boleh gune Freesigner je kalau nak sign app yang mengalami sertifikat error.

Kalau korang nak request IMEI korang .. korang bagi name korang, type phone korang,no Imei korang kat bawah... tapi korang kene besabar k
p/s:kalau nak tengok no IMEI *#06#... 

Wednesday, 23 March 2011

Maher Zain Dah Jadi Seorang Ayah... (",)


Salam...



Tgklah kat FB Maher Zain, sampai 6657 komen waktu entry ni dibuat

Petang tadi waktu dok buat keja, dgr la Sinar.fm  pastu ada la berita yg mengatakan Maher Zain dah jadi seorang ayah. Pastu bila dah balik umah, cuba la surf internet utk cari brita pasal benda nie. He3, bukan main susah lagi nk jmpa pasal bnda nie.

Pastu terpikir la Bdk Botak, x popularkah Maher Zain nie, he3. Bukan ramai ka blogger2 yg suka lagu2 dia terutamanya lagu Insya'Allah tue. Tapi berita ni senyap ja, x ramai pon yg pos kecuali Bdk Botak jumpa 1 entry pasal nie kat Oh! Bulan.

P/s: He3, adakah sb sekarang tgh panas pasal artis pakai seksi tue?
Sharing is caring, he3...

Sumber: http://www.budakbotak.com

Monday, 21 March 2011

Bahaya Dalam memandai-mandai Dalam Urusan Agama




Ada golongan pelajar, profesional atau yang baru berjinak-jinak belajar hadith. Bahkan mengaku dirinya sebagai salafi. Bila berbicara tentang hadith atau hukum biasanya tidak lepas menggunakan kalam Imam Syafie.

Mereka kata :

Imam Syafie sendiri mengatakan ambil hadith sahih. Hadith Sahih itulah mazhabku.

Ungkapan inilah yang selalu digunakan untuk membenarkan tindakan mengeluarkan hukum sendiri. Walaupun dirinya jahil dan tiada disiplin ilmu langsung untuk istinbath hukum.

Bahaya sebenarnya memandai-mandai dalam perkara agama yang melibatkan hukum hakam.

Sebab RasuluLlah sendiri telah bersabda yang bererti :

Dari AbduLLah ibn Amr radiyaLLahu ‘anhu bahawa RasuluLlah sallaLLahu ‘alaihi wasallam bersabda yang bermaksud :

ALLah subhanahu wa ta’ala tidak akan mengangkat ilmu pengetahuan dengan cara mencabutnya dari hati ulama, tetapi dengan cara mematikan mereka, dan jika sudah tidak ada lagi seorang ulama yang masih hidup, maka manusia akan mengangkat pemimpin di kalangan orang-orang yang jahil (bodoh), jika (para pemimpin tersebut ditanya tentang kemusykilan agama) maka mereka akan berfatwa tanpa dasar ilmu, dengan itu mereka menjadi sesat dan menyesatkan. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Ramailah sekarang ini yang berlagak seperti mujtahid. Bila berkata terus keluarkan hadith (itupun belum tentu ia menguasai bahasa Arab untuk tahu tentang hadith). Asal ada isu terus keluarkan hukum dari hadith.

Bolehkah jadi ulamak dengan hafal dan baca 10, 100 hadith sahaja?

Salah seorang ulama yang sezaman dengan Imam Ahmad pernah ditanya orang :

"Jika seseorang sudah dapat menghafal seratus ribu hadith, dapatkah ia dikatakan sebagai faqih...? "Tidak...!", jawabnya. "Dua ratus ribu hadith..?" "Tidak..!.. katanya. "Tiga ratus ribu hadith..?" "Tidak..! Jawabnya. "Empat ratus ribu hadith..? "Juga tidak..!, tetapi begini (iaitu lima ratus ribu) katanya sambil mengisyaratkan dengan sebelah telapak tangannya.


Banyaknya perlu dihafaz hadith. 500,000 hadith dihafaz baru dikatakan sebagai faqeh. Itupun ulamak amat berhati-hati apabila mengeluarkan hukum walaupun sudah hebat dalam ilmunya. Contohnya :

Imam Malik pernah berkata :

Jika seseorang diminta untuk berfatwa, sebelum memberikan jawapan ia wajib meletakkan dirinya antara Syurga dan Neraka, serta memikirkan nasibnya di Akhirat nanti, kemudian baru boleh ia memberikan jawapan (mengeluarkan fatwanya)".




Ibn al Qasim berkata :

"Aku pernah mendengar Imam Malik berkata : "Saya sedang memikirkan (jawapan) bagi suatu kemusykilan sejak beberapa puluh tahun dulu, tetapi hingga saat ini belum juga sampai kepada pendapat yang pasti".


Ibn Abi Layla pernah berkata :

"Saya menemui seramai seratus dua puluh orang Ansar dari sahabat Rasul sallaLLahu 'alaihi wasallam, jika seorang di antara mereka diajukan pertanyaan (diminta berfatwa), ia akan mengalihkannya kepada yang kedua, dan orang yang kedua akan mengalihkannya kepada orang ketiga dan seterusnya. Sehingga pertanyaan tadi kembali kepada orang yang pertama. Jika salah seorang daripada mereka diminta untuk berfatwa atau ditanya tentang sesuatu masalah, ia akan memohon sahabat yang lain menjawabnya.



Prof Dr Yusuf al Qardhawi, Al Fatwa Bayna Al Indibat al Tasayyub, Fatwa & Antara Ketelitian & Kecerobohan, 1996, Thinker's Library, Selangor.


Hebat betul ulamak dan para sahabat zaman dahulu, mereka amat warak (berhati-hati) sebab takut untuk mengeluarkan hukum. Takut berdusta atas ALlah dan RasulNya. Ini halal dan ini haram hak siapa untuk berkata? Sedangkan ALlah sendiri mengingatkan kita dalam firmanNya :

"Dan jangan kamu berani mengatakan terhadap apa yang dikatakan oleh lidah-lidah kamu dengan dusta; bahwa ini halal dan ini haram, supaya kamu berbuat dusta atas (nama) Allah, sesungguhnya orang-orang yang berani berbuat dusta atas (nama) Allah tidak akan dapat bahagia." (an-Nahl: 116)

Berbalik pada persoalan mengenai kalam Imam Syafie yang selalu digunakan oleh golongan tertentu untuk membenarkan tindakannya. Sebenarnya kalam Imam Syafie ini perlu difahami melalui ulamak yang mengikut mazhab syafie juga. Sebab mereka lebih arif dan mendalami apa pengertian sebenar kalam Imam Syafie yang dimaksudkan.

Imam Syafie ada menyatakan :

Apabila hadith itu sahih maka itulah mazhabku


Penjelasan :


Apa yang telah diucapkan oleh Imam Asy Syafie bahawa bila hadith itu sahih maka itulah mazhabnya. Ini bukan bererti bahawa kalau melihat suatu hadith sahih seseorang itu boleh menyatakan bahawa itu adalah mazhab syafie dan boleh diamalkan menurut zahirnya.

Apa yang tersebut di atas hanya ditujukan bagi orang yang sudah mencapai darjat ijtihad dalam mazhab Syafie sebagaimana telah kami terangkan sifat-sifatnya atau yang mendekati sifat tersebut.

Adapun syaratnya ialah ia harus mempunyai sangkaan yang kuat bahawa Imam Syafie rahimahuLLah belum pernah menemukan hadith tersebut atau tidak mengetahui kalau hadith itu sahih.

Untuk mengetahui hal ini, ia harus menelaah semua kitab Imam Asy Syafie dan kitab-kitab para ulama pengikutnya. Sudah tentu syarat ini sangat sulit dan jarang dapat dipenuhi. Adapun diisyaratkan demikian kerena Imam Syafie RahimahuLLah sendiri sering meninggalkan (tidak mengamalkan) hadith-hadith yang telah dilihat dan diketahuinya dan menurut pendapatnya bahawa hadith tersebut cacat dalam riwayatnya. atau maknanya sudah dinasakh, ditakhsis, ditakwil atau sebab lainnya.



Al Majmu' Syarah Al Muhazzab, Jilid I, hlm 64.

Sekarang sudah jelas bukan? Perkataan Imam Syafie itu ditujukan untuk individu yang mencapai taraf mujtahid. Hendak jadi mujtahid bukan calang-calang orang boleh memiliki taraf ini. Perlu mengikut disiplinnya. Sebagaimana nak jadi seorang doktor bedah, perlu ada mengikuti kursus-kursusnya, kena tahu tentang biologi, atonomi dalam badan, perkara yang berkaitan dengan saraf. Bolehkan siapa sahaja mengklaim dirinya sebagai doktor bedah? Dan kemudian terus melakukan pembedahan ke atas pesakit? Apa akan terjadi pada pesakit tersebut? Contohnya : pesakit A perlu dibedah pada tulang belakang, tetapi 'doktor bedah palsu' ini membedah pesakit dan mengeluarkan jantungnya. Jawabnya - tamatlah riwayat pesakit itu atas kejahilan 'doktor bedah palsu' terbabit. Kerosakan demi kerosakanlah yang dibawanya.

Itu baru contoh doktor bedah. Bagaimana pula perihal hukum hakam agama yang diserahkan kepada bukan ahlinya? Jawapannya sudah ada diberikan di dalam hadith di atas pada permulaan bicara.

thanks tojiwang.org

Sunday, 20 March 2011

Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya... ( Muhasabah )




Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?
Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.



Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.
Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”
Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”
ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.
Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula. 

Monday, 14 March 2011

Cara Nk Lajukan Broadband Bg Yg Dh Abis Limit... (",)


Salam...

Korang mcm Bdk Botak x? Gna broadband smpai tgh bulan pn dh abis limt. Sb broadband nie adik2 pon gna sama men game kt Facebook tue, jadi cpt la abis bandwidth tue. Msj mcm kt bwh ni tiap2 bulan Bdk Botak dapat. He3, korang kalo dapt msj cmni msti rasa x best kan? Bdk Botak xkisah pon dpt cmni sb maknanya duit broadband Bdk Botak bayar dh digunakan smpai abis.Maknanya lepas 5GB tu free la, ha3...


 Tgk la penggunaan Bdk Botak bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih...

Cmna nk buat Celcom x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...


Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...

2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...


5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband..

          Jgn copy sesuka hati, kecuali link kan ke asal nie... Suka? Kongsilah bersama rakan2, he3...

Sumber: http://www.budakbotak.com/2010/11/cara-nk-lajukan-broadband-bg-yg-dh-abis.html#ixzz1Gal15vMh

Saturday, 12 March 2011

State of nuclear emergency declared at Japan nuke plant

Scd-Blogs - TOKYO — Japan's top government spokesman and local administrators say emergencies have been issued at two nuclear power plants over cooling-system fears in the wake of Friday's giant earthquake.

Chief Cabinet Secretary Yukio Edano says the nuclear power plant in Fukushima developed a mechanical failure in the system needed to cool the reactor after it was shut down after the earthquake. He said there was no radiation leak.

Edano said the measure was a precaution and there was no radiation leak at the Fukushima No. 1 power plant. He said the facility was not in immediate danger.

Meanwhile, an administrator at the Tohoku Electric Power Co's Onagawa facility said the process for the cooling reactor is "not going as planned," adding that "nuclear emergency situation" has been declared. The company asked people nearby to stay calm, the official TV news channel NHK reported.

A fire broke out at the plant following the quake, the Kyodo news agency said. Prior to the Kyodo report, the company had said it had not received information on whether there had been any problems at the plant after the disaster.

At the Fukushima facility, the site of a Tokyo Electric Power nuclear power plant, a spokesman on Friday that the plant's reactor cooling system was working, denying an earlier report that it was malfunctioning. Miyagi prefecture, where it is located, was one of the areas worst hit by the tsunami.

Kyodo also reported that an emergency core-cooling unit had been activated at the Fukushima nuclear plant, without giving further details.

The four Japanese nuclear power plants closest to the epicenter of the quake have been safely shut down, the United Nations atomic watchdog said Friday.

The quake struck just under 250 miles northeast of Tokyo, the U.S. Geological Survey said. It was followed by more than a dozen aftershocks, one as strong as 7.1.



Earlier, Prime Minister Naoto Kan said the quake caused "major damage" in northeastern Japan, but that nuclear power facilities in the area were not damaged and there was no radiation leakage.

Friday, 11 March 2011

10 makanan penguat ingatan




Sudah tahukah Anda mengenai 10 besar makan yang dapat memacu ingatan manusia ?
Bagi Anda yang sudah mengetahuinya pastilah sudah merasakan sendiri seperti apa manfaatnya namun bagi Anda yang belum mengetahuinya janganlah berkecil hati karena dalam tulisan ini saya akan membagikan ke 10 jenis makanan yang dapat merangsang otak untuk bekerja lebih baik, lebih mudah dalam memunculkan suatu ingatan & lebih cerdas.

Kesepuluh jenis makanan itu antara lain adalah :

1. IKAN
Yang pertama adalah ikan terutama ikan air tawar seperti salem, trout, tuna, herring, makarel dan sarden.
Pada dasarnya ikan mengandung banyak sekali kandungan gizinya seperti lesitin ( kolin ), fenilalanin, asam ribonukleat, DMAE, tirosin, vitamin B6, niasin atau B3, tembaga, protein, seng, asam lemak omega-3 ( DHA ) dan vitamin B12.

2. TELUR
Sudah tidak diragukan lagi telur mengandung kandungan yang bergizi diantaranya fenilalanin, lesitin ( kolin ), vitamin E, vitamin B6.

3. AYAM
Ayam mengandung fenilalanin, vitamin B6, niasin atau B3 & protein.

4. PISANG
Pisang adalah buah yang mengandung tirosin, magnesium, potasium &vitamin B6.

5. PRODUK SUSU RENDAH LEMAK
Makanan ini mengandung fenilalanin, tirosin, slutamin, protein, ALC & vitamin B12.

6. ALPUKAT ( Avocado )
Buah ini mengandung tirosin & magnesium.

7. KEDELAI
Kedelai mengandung lesitin (kolin ), asam glutamik, fenilalanin, vitamin E, besi, seng, protein, vitami B6.

8. DAGING SAPI TANPA LEMAK
Mengandung fenilalanin, lesitin ( kolin, asam glutamik, besi, seng )

9. HATI AYAM
Mengandung vitamin A, B1, B6, B12, protein, zat besi & tirosin.

10. GANDUM
Gandum banyak sekali mengandung lesitin ( kolin ), asam glutanik, vitamin B6, B1 & E serta magnesium.

Demikianlah kesepuluh makanan yang dapat meningkatkan kinerja otak manusia. Apabila kita rajin mengkonsumsinya maka selai tubuh kita menjadi sehat, segar bugar juga kita akan memiliki otak yang cemerlang.

Tuesday, 8 March 2011

Anda dapat mengetahui apabila seseorang berbohong



Beberapa orang memiliki kemampuan untuk menipu orang lain dengan mudah. Namun, saat seseorang berbohong, biasanya bisa dilihat dari fisiknya. Salah satunya adalah dengan mengamati mata lawan bicara Anda. Mengapa demikian?
Ketika menjawab pertanyaan dan bola mata orang tersebut bergerak ke arah kiri kemungkinan jawabannya jujur. Sedangkan bila bergerak ke arah kanan kemungkinan orang itu sedang mengatakan sesuatu yang bohong atau berbohong. Hal ini karena bagian otak kiri berfungsi sebagai Auditory Memory, sedangkan otak kanan untuk kreatifitas. Maka bila bola mata ke kiri, berarti dia berusaha mengingat sedangkan sebaliknya jika bola mata ke arah kanan berarti dia sedang menyusun atau menggambarkan sesuatu sebagai jawaban yang lain. Hal ini karena bagian kreatifitasnya sedang bekerja untuk mengarang suatu cerita bohong.
Ciri fisik lainnya ketika seseorang sedang berbohong antara lain:
  • Badan berkeringat.
  • Napas mulai berat.
  • Nada suara berbeda seperti meninggi atau menurun
  • Badan dan wajah terlihat kaku khususnya bagian dahi dan bibir.
  • Tangan banyak bergerak misalnya memegang sesuatu, saling menggosok-gosokkan tangan, menggosok hidung, atau menutup mulut.
  • Si pembohong tanpa disadari akan meletakkan benda-benda seperti cangkir, kertas, bolpen, atau benda lain sebagai pembatas.
  • Coba ubah topik pembicaraan, jika ekspresinya terlihat lega, berarti ia sedang berbohong. Namun jika ia mengembalikan ke topik semula, berarti ia sedang berkata jujur.

Benarkah Syaitan Lebih Kuat Daripada Manusia

 
Kita semua tahu syaitan adalah musuh manusia, mereka berjanji dengan Allah untuk menyesatkan manusia dari zaman Nabi Adam A.S sehingga hari Kiamat.
Syaitan tidak mempunyai kuasa apa-apa malah makhluk yang lebih lemah dari insan itu sendiri tetapi lihatlah sekeliling kita betapa ramai manusia yang membuat kejahatan bak kata orang tua ‘perangai mengalahkan syaitan.
Sebagai umat Islam, kita disunatkan membaca:
Taa”wun dan Basmalah untuk mengelakkan dari tipu daya syaitan. Namun begitu syaitan mempunyai atitude-atitude yang kita tidak sedari yang mereka amalkan menyebabkan manusia sering kecundang dek hasutan syaitan iaitu:
1. Pantang menyerah
Syaitan tidak mudah menyerah selagi keinginannya untuk menggoda manusia belum tercapai. Sedangkan manusia banyak yang mudah menyerah dan malah sering mengeluh.
2. Selalu Berusaha
Syaitan akan mencari apa cara pun untuk menggoda manusia dan agar tujuannya tercapai, selalu kreatif dan penuh idea. Sedangkan manusia suka rilek, ramai yang malas. Sebab tu ada pepatah di kalangan student “belajar biar ciput, result biar ribut”
3. Konsisten
Syaitan dari diciptakan tetap konsisten pada pekerjaanya, tak pernah mengeluh dan berputus asa. Sedangkan manusia banyak yang mengeluh dan tidak berpuas hati dengan pekerjaannya, padahal banyak manusia lain yang mengaggur.
4. Sepakat
Syaitan tidak pernah saling menyakiti, saling menjatuhkan, bahkan selalu bekerjasama untuk menggoda manusia. Sedangkan manusia, suka menjatuhkan,kedekut ilmu, busuk hati , tidak peduli sesama sendiri malah sering berbunuhan sesama sendiri.
5. Genius
Syaitan itu paling pintar mencari jalan supaya manusia tergoda. Sedangkan manusia ramai yang tidak kreatif, bahkan ramai yang jadi peniru dan plagiat.
6. Tidak berkira.
Syaitan bekerja 24 Jam tanpa mengharapkan imbuhan apapun. Sedangkan manusia  apapun harus dibayar.
7. Suka berteman
Syaitan adalah mahluk yang selalu ingin berteman, berteman agar ramai kawannya di neraka kelak. Sedangkan manusia memilih kawan, tengok status, mementingkan diri sendiri dan ego.
sumber:pondok pasir tumbuh

Tingkatkan Kelajuan Broadband

Adakah korang pengguna Celcom broadband,Maxis Broadband atau DiGi broadband?Mungkin korang dah bosan dengan speed yang kadangkala slow kan?Saya dulu pun guna Celcom broadband,memang sangat bersabo la dengan speed broadband nie dulu kan?Haha..So apakata harini,korang cuba tips nie,mana tau korang dapat sinar baru dalam arena broadband nie :P

Buka start button

Search gpedit.msc macam yang kat gambar tu, dan bukak

Klik administrative templates

Then klik pulak network

Maka terpacullah gambar di bawah,

Klik QoS packet scheduler

Next, klik limit reversable bandwith

Enablekan setting yang tertera pada gambar

Tukar bandwidth limit kepada 0%

Klik apply, OK

restart PC/Laptop korang

check speed broadband korang..

Selamat mencuba!!

p/s : Cuba la yer,harap-harap menjadi la untuk korang :-) Gud luck!

sumber:bloghafiz

Monday, 7 March 2011

KUCING TERMAHAL DI DUNIA


Para pembaca ada yang membela kucing tak? Para pembaca tahu tak kucing apa yang paling mahal di dunia? Kucing yang termahal di dunia ini adalah Kucing Ashera. Kucing ini adalah kacukan antara African Serval Cat dan Asian Leopard Cat. Ketinggian apabila ia duduk boleh mencecah 1 meter apatah lagi berdiri (haha..). Harganya pula boleh mencecah $30,000 (RM91,875) dan ia adalah spesis kucing belaan paling mahal di dalam dunia. Fuyoohh.. mahalnya! Jom layan gambar!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...